Alles wat je moet weten over de VCA

Het wordt steeds vaker gevraagd bij gevaarlijke of risicovolle banen of je erover beschikt: een VCA diploma. VCA staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers. Het concept VCA is in het leven geroepen om de veiligheid op de werkplek te vergroten. Het zorgt ervoor dat de werknemers bewust zijn van de gevaren om zich heen. Je leert hierover tijdens de cursussen van VCA Cursus. Nadat je een VCA cursus hebt gedaan en een diploma hebt gekregen hiervoor, geeft het een duidelijke indicatie dat een bedrijf aan veiligheidseisen voldoet cq. dat de werknemer op de hoogte is van de veiligheidsregelgeving.

Het ontstaan van VCA en hoe het zich in de loop der jaren heeft ontwikkelt

De afkorting VCA staat dus voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers waarbij VGM weer een afkorting is voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu. Zoals deze afkorting al doet vermoeden is VCA begonnen als een checklist, echter is het  tegenwoordig veel meer dan enkel een checklist. 

In 1994 is VCA ontstaan uit een initiatief van aannemers en vertegenwoordigers van petrochemische bedrijven. De bedoeling was destijds om een onafhankelijk toetsingssysteem op te zetten om het veiligheidsbeleid van bedrijven te checken. In de afgelopen jaren is VCA uitgegroeid tot de bekendste en meest gevraagde certificering. 

Een VCA diploma is bedoeld voor leidinggevenden en werknemers. Voor werknemers is er het B-VCA diploma, hier worden de basis regels bij langs gegaan en voor de leidinggevenden het VOL VCA diploma, hier ga je al wat dieper in op de ‘stof’ en dergelijke. Voor intercedenten en leidinggeven die werkzaam zijn bij een uitzendbureau is het VIL VCA diploma bedoelt.

Het hebben van een VCA is niet wettelijk verplicht, echter kan een werkgever wel van zijn werknemers de eis stellen om deze te hebben. Na het behalen van een VCA diploma, ongeacht het soort cursus, ben je bewuster van de veiligheid op de werkvloer. Dit is erg belangrijk omdat hiermee een groot deel van de bedrijfsongevallen voorkomen kan worden. Een bedrijfsongeval kan ontzettend veel kosten, maar het kan ook lichamelijk letsel met zich meebrengen. Wanneer je een VCA cursus hebt gevolgd en afgerond ben je op de hoogte van relevante regelgeving op veiligheidsgebied. Je veiligheidsbewustzijn wordt hiermee vergroot en de kans dat je door onwetendheid betrokken zult zijn bij een ongeval wordt verkleind. 

VCA en de werkvelden waarbij een diploma handig bij is

De VCA certificering is dus erg relevant voor werknemers die in een risicovolle werkomgeving werken of waar werkzaamheden worden verricht die gevaar kunnen opleveren. Je weet hoe je duurzaam werkt, denkt om je eigen veiligheid, maar ook de veiligheid van je collega’s en om je eigen gezondheid en natuurlijk ook die van je collega’s. Hierbij kun je denken aan werkomgevingen of banen als bijvoorbeeld:

 • Petrochemische bedrijven 
 • Chemische Industrie 
 • In de elektrotechnische sector
 • Farmaceutische industrie
 • Bouwkundige bedrijven 
 • Civiel techniek 
 • Vrachtvervoer
 • Groenvoorziening
 • Schildersbedrijven 
 • Steigerbouw
 • Werktuigbouwkunde
 • Technische sector
 • Verkeersregerlaars
 • ZZP-ers

Bedrijven hebben ook een mogelijkheid om een VCA certificering te krijgen. Ze moeten hiervoor voldoen aan de richtlijnen precies zoals die worden voorgeschreven in de VCA voorschriften. Deze certificering is een goede investering omdat hier door steeds meer opdrachtgevers of werkgevers specifiek naar gevraagd wordt, ondanks dat het geen wettelijke verplichting is. 

https://www.vca-cursus.com/